100% elektriska och 100% redo för klimatpremien. Upptäck Renaults transportbilar med E-Tech. Ansök och få upp till 50 000 kr i stöd.

Vad är klimatpremien för lätta lastbilar?

Klimatpremien för lätta transportbilar gäller från och med den 13 februari 2024 och innebär att företag, organisationer och regioner kan ansöka om stöd på upp till 50 000 kr per transportbil. Syftet är att främja introduktionen av miljöfordon, minska utsläppen av växthusgaser, reducera buller och ett bättre klimat enligt Energimyndigheten.

 • VAD ÄR VILLKOREN FÖR KLIMATPREMIEN FÖR LÄTTA TRANSPORTBILAR?
  Klimatpremien för lätta transportbilar betalas endast ut till företag, kommuner och regioner. Det betalas inte ut till privatpersoner. Stödet betalas inte ut till företag med ekonomiska svårigheter eller om företaget har skulder hos Kronofogdemyndigheten. Har Energimyndigheten tidigare stoppat utbetalning av stöd beviljas inte en ansökan.
 • HUR BERÄKNAS KLIMATPREMIEN? HUR MYCKET STÖD KAN VI FÅ?
  Stödnivån beräknas på skillnaden i inköpspris mellan ett fordon som uppfyller kraven för klimatpremien och närmast jämförbara fossildrivna version. Stödet är på upp till 30% av prisskillnaden, men max 50 000 kr per fordon. OBS! Kom ihåg att man måste ansöka om klimatpremien innan en beställning görs.
 • NÄR BETALAS KLIMATPREMIEN UT?
  Utbetalning av klimatpremien sker tidigast 6 mån efter att fordonet ställts på om ansökan beviljats och beställningen gjorts därefter.
 • HUR LÄNGE GÄLLER KLIMATPREMIEN FÖR LÄTTA TRANSPORTBILAR?
  Stödnivån på upp till 50 000 kr per fordon gäller under 2024. Från och med 1 jan 2025 justeras stödet till 40 000 kr per fordon. Från och med 1 juli 2025 justeras stödet till 30 000 kr per fordon. Från och med 1 okt 2025 får Energimyndigheten inte längre bevilja stöd.

Så här ansöker du om klimatpremien för lätta transportbilar

 • Logga in på ”Mina sidor” hos Energimyndigheten med hjälp av BankID.
 • Här ansöker du om e-tjänsten Klimatpremie.
 • När du beviljats behörighet kan du skicka in din ansökan.
 • Grattis, nu är du redo att beställa en Renault E-Tech transportbil!

Kontakta vår Transportbilssäljare

Kenny Dahlman
Kenny Dahlman
Transportbilssäljare
Göinge Bil AB Hässleholm